Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Την απάντηση να την δώσουμε εμείς


Τα τελευταία 3 χρόνια βιώνουμε την πιο βάρβαρη επίθεση από πλευράς κυβερνήσεων-ΕΕ-ΔΝΤ, στα λαϊκά στρώματα η οποία έφερε στους εργαζόμενους μια σειρά αντιλαϊκών μέτρων που όλοι πάνω κάτω γνωρίζουμε. Μέτρα όπως οι συνεχείς μειώσεις μισθών και συντάξεων, οι περικοπές των κρατικών δαπανών σε τομείς όπως της υγείας και της εκπαίδευσης, οι φοροεπιδρομές, τα χαράτσια, οι απολύσεις σε ιδιωτικό και (πλέον) δημόσιο τομέα, και άλλα, συνθέτουν το «τοπίο της κολάσεως» που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, ενώ παράλληλα κουβεντιάζεται και νέο πακέτο μέτρων εξοικονόμησης 11,5 δις ευρώ. Όλα αυτά τα μέτρα κεκαλυμμένα υπό την απειλή της χρεοκοπίας, τις «σαπίλες» που διαδίδουν εδώ και πολύ καιρό τα ΜΜΕ και τη συνεχή ιδεολογική τρομοκράτηση του κόσμου, ήρθαν υποτίθεται για να «σώσουν» την Ελλάδα από την καταστροφή.. Αυτό που δεν μας είπαν ποτέ είναι ότι όλο αυτό το διάστημα το χρέος της Ελλάδας αντί να μειωθεί αυξήθηκε! Πλέον τεχνοκράτες και οικονομολόγοι (δεξιοί και αριστεροί) ομολογούν ότι αυτή η πολιτική δεν μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από το οικονομικό αδιέξοδο και οδεύει με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία. Επί της ουσίας η στρατηγική που ακολουθείται από αυτούς που κυβερνούν τη χώρα είναι η εξής :«ότι φάμε, ότι πιούμε και ότι αρπάξει ο κώλος μας». Δηλαδή η εξοικονόμηση όσο το δυνατόν περισσότερων χρημάτων για αυτούς που πίνουν το αίμα του κοσμάκη, πριν παρατήσουν τον τόπο σαν καμένη γη.
            Εκπαιδευτικά
Η επίθεση της κυβέρνησης δε θα μπορούσε να αφήσει «στην απ’ έξω» το απείθαρχο μέτωπο της εκπαίδευσης. Στα πλαίσια της συνολικής αναδιάρθρωσης η προηγούμενη κυβέρνηση με υπουργό παιδείας τη Διαμαντοπούλου πέρασε από την πίσω πόρτα ένα νέο νομοσχέδιο το οποίο έρχεται να καταδικάσει σε πείνα και εξαθλίωση τις ερχόμενες γενιές αποφοίτων. Ο νόμος πλαίσιο φέρνει:
Εντατικοποίηση-πειθάρχηση των φοιτητών. Ο νέος νόμος προβλέπει διατάξεις όπως οι αλυσίδες μαθημάτων που καθυστερούν την απόκτηση πτυχίου (προφανώς!) και παράλληλα φέρνει τις διαγραφές των φοιτητών σε περίπτωση που αυτοί ξεπεράσουν τα ν+2 έτη φοίτησης. Προβλέπει επίσης ότι σε περίπτωση που κάποιος κοπεί σε κάποιο μάθημα για πάνω από 3 φορές θα περνάει από ειδικές επιτροπές οι οποίες θα αποφασίζουν το αν και με ποιους όρους θα επανεξεταστεί ο αποτυχόν σε αυτό το μάθημα. Ο νέος νόμος στα πλαίσια της συμμόρφωσης των «ατάκτων», επαναφέρει τα πειθαρχικά συμβούλια ως κατασταλτικό μέτρο για φοιτητές. Το μέτρο αυτό, τελευταία φορά, εφαρμόστηκε στη χούντα για διώξεις αριστερών φοιτητών, ενώ τα τελευταία χρόνια, όπου το καθηγητικό μπλοκ έχει αντιδραστικοποιηθεί πήγε να εφαρμοστεί και πάλι για παρόμοιους λόγους και στο πανεπιστήμιο της Πάτρας. Επί της ουσίας αυτά τα μέτρα, από την μία κάνουν πιο δύσκολη την απόκτηση πτυχίου και από την άλλη καταστέλλουν βίαια όσους δεν διατίθενται να συμμορφωθούν με τις νέες επιταγές του υπουργείου, και παράλληλα ποινικοποιούν και οποιαδήποτε μορφή συλλογικής αντίδρασης των φοιτητών.
Διάλυση επαγγελματικών δικαιωμάτων. Προβλέπεται επίσης σπάσιμο του προγράμματος σπουδών σε 3 κύκλους, ο καθείς εκ των οποίων θα αντιστοιχεί σε συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα και εισαγωγή ατομικού φακέλου προσόντων με πιστωτικές μονάδες οι οποίες θα αυξάνονται ανάλογα με τα μαθήματα και τα σεμινάρια που έχει παρακολουθήσει ο καθένας. Εν ολίγοις, πρόκειται για μια προσπάθεια εξατομίκευσης του πτυχίου μας με τρόπο τέτοιο ώστε να προσαρμόζονται οι αυριανοί εργαζόμενοι στα νέα εργασιακά δεδομένα.
Κλείσιμο-συγχώνευση σχολών. Οι οικονομικά «μη βιώσιμες» σχολές, «αξιολογούνται», βάση των κτηριακών-τεχνικών και λοιπών υποδομών και σβήνονται απ’ τον χάρτη στο βωμό της εξοικονόμησης ρευστού για την κυβέρνηση. Σχολές οι ποίες υποχρηματοδοτούνται (όπως η δικιά μας) θεωρούνται περιττές και έτσι, χωρίς κόστος η κυβέρνηση μπορεί να πετάξει στο δρόμο τους φοιτητές αυτών των σχολών.
Κατάργηση της φοιτητικής μέριμνας-Δίδακτρα-Κατάργηση δωρεάν συγγραμμάτων. Στα πλαίσια της εξοικονόμησης χρημάτων οι κρατικές δαπάνες για φοιτητική σίτιση-στέγαση πάνε περίπατο. Οι εστίες κλείνουν ή ιδιωτικοποιούνται και οι φοιτητές μένουν ξεκρέμαστοι. Δωρεάν δημόσια εκπαίδευση ΤΕΛΟΣ! Το υπουργείο συζητά για εισαγωγή διδάκτρων και κατάργηση της παροχής δωρεάν βιβλίων στους φοιτητές!
Κατάργηση του ασύλου. Το άσυλο, επί σειρά ετών αποτελούσε το μεγαλύτερο αγκάθι για τις κυβερνήσεις, από την άποψη ότι το κράτος δεν είχε δικαίωμα παρέμβασης στις διεργασίες που λάμβαναν μέρος στο πανεπιστήμιο. Με την κατάλληλη προπαγάνδα βέβαια, οι ρουφιάνοι της τηλεόρασης έπεισαν τον κόσμο ότι η εγκληματικότητα πηγάζει από τα πανεπιστήμια και το άσυλο, και όχι απ’ την φτώχεια και την εξαθλίωση!
Αυταρχικοποίηση των οργάνων συνδιοίκησης. Πάντα αποτελούσε κακό βραχνά για την κυβέρνηση το γεγονός ότι οι φοιτητές μπορούσαν να παρεμβαίνουν στα όργανα συνδιοίκησης και να επηρεάζουν τις αποφάσεις τους. Τώρα με τον νέο νόμο τα συμβούλια διοίκησης, που θα αποτελούνται από εξωπανεπιστημιακούς εγκάθετους του υπουργείου και μεγαλοκαθηγητάδες. Ο ρόλος των συμβουλίων διοίκησης είναι η άμεση εφαρμογή νόμων, παρακάμπτοντας τις όποιες φοιτητικές αντιδράσεις.
Αυτό το τελευταίο αποτελεί, όπως φαίνεται από τις διαθέσεις του υπουργείου, ένα από τα πρώτα βήματα για τη εφαρμογή του νόμου στο σύνολό του. Πολύ λογικό φαίνεται άλλωστε αν σκεφτεί κανείς ότι με αυτό το όργανο παραμερίζεται το αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου και φιμώνονται πέρα για πέρα τα συλλογικά όργανα των φοιτητών. Με τον τρόπο αυτό το Υπουργείο είναι ελεύθερο να παίρνει αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς! Στο πανεπιστήμιο της Πάτρας οι εκλογές για τα συμβούλια διοίκησης θα γίνουν, ύστερα από απόφαση του υπουργείου, μέχρι τις 24 Οκτώβρη. Για τους παραπάνω λόγους δεν πρέπει ο φοιτητικός σύλλογος να επιτρέψει και να συναινέσει στις μεθόδους με τις οποίες το υπουργείο υποθηκεύει το μέλλον μας.
Κύριος στόχος όλου του παραπάνω νόμου-εκτρώματος είναι να εμπεδωθεί με τους πιο σκληρούς όρους μια κουλτούρα, στους φοιτητές-αυριανούς εργαζόμενους, τέτοια, που στις απανωτές μπάτσες που έχουν ετοιμάσει να δεχθούμε να λέμε και ευχαριστώ, να μάθουμε να μην αντιδράμε ποτέ και για τίποτα, να κανιβαλίζουμε ανταγωνιζόμενοι τους διπλανούς μας για το ποιος θα ανελιχθεί περισσότερο (τη στιγμή που το μέλλον όλων μας δείχνει στημένο και έτοιμο από τα πριν), να μην έχουμε καμία συλλογική αναπαράσταση και τελικά να υιοθετήσουμε έναν εντελώς ατομικό τρόπο σκέψης και λειτουργίας στη ζωή μας. Να έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά και τις δεξιότητες ώστε να είναι πειθαρχημένοι, να έχουν περιορισμένα ασφαλιστικά δικαιώματα, να δουλεύουν περισσότερο και να αμείβονται λιγότερο.
‘Όμως ο λαός δεν έκατσε με τα χέρια σταυρωμένα…  
Σημειώθηκαν, τα τελευταία χρόνια, μερικές από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις στην Ελλάδα από τη μεταπολίτευση και έπειτα. Πιο συγκεκριμένα είχαμε μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις και πορείες (οι πορείες για την εξέγερση του Πολυτεχνείου το 2010-2011-1012, οι πορείες για την επέτειο της εξέγερσης του Δεκέμβρη του ’08 το 2009 και το 2010 κα), απεργιακές κινητοποιήσεις (οι πανεργατικές απεργίες του 2010, η 48ωρη απεργία τον Οκτώβριο του 2011 κα), οι καταλήψεις εργαζομένων και φοιτητών σε πανεπιστήμια-χώρους εργασίας-κέντρα λήψης αποφάσεων (υπουργεία κτλ), το κίνημα των πλατειών τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2011. Πολλές από τις παραπάνω κινητοποιήσεις είχαν έντονο το στοιχείο της έκφρασης της λαϊκής οργής και έτσι, ο κόσμος ανέπτυξε άκρως ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά στο πεδίο του δρόμου, όπως συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής, καταλήψεις κα. Όλο αυτό το κλίμα αναβρασμού οδήγησε αρκετές φορές στην αποσταθεροποίηση του πολιτικού σκηνικού και σίγουρα στην απονομιμοποίηση του πολιτικού συστήματος που όμως ακόμα το κίνημα δεν έχει καταφέρει να εκμεταλλευτεί και να ανατρέψει αυτή τη πολιτική. Παρ’ όλα αυτά, ο κόσμος δεν έμεινε μόνο σε κινητοποιήσεις κεντρικού-πολιτικού χαρακτήρα αλλά ανέπτυξε και την δράση του στις γειτονιές, οργανώνοντας Λαϊκές Συνελεύσεις με στόχο την λύση άμεσων προβλημάτων που αντιμετωπίζει προτάσσοντας την αλληλεγγύη και τον συλλογικό αγώνα ως μέσο για να καταφέρνει νίκες.
Δημοκρατικά δικαιώματα… Τέλος!!
  Από την πλευρά του το κράτος, για να καταφέρει να υλοποιήσει την βάρβαρη πολιτική του, έδειξε το πιο σκληρό του πρόσωπο, στερώντας τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών. Όλες οι μεγάλες κινητοποιήσεις του κόσμου πνίγηκαν από τα χημικά και το ξύλο. Αμέτρητοι διαδηλωτές, νέοι και γέροι προσκομίστηκαν σε νοσοκομεία μετά από συγκεντρώσεις, ακόμα και σε προθανάτια κατάσταση. Χαρακτηριστικό είναι ότι στις 20 Οκτώβρη έπεσε νεκρός διαδηλωτής του ΠΑΜΕ στο σύνταγμα από τα δακρυγόνα. Πρόσφατα: Βασανιστήρια καταγγέλθηκαν από αστυνομικούς και φασίστες μέσα στη ΓΑΔΑ με teaser σε διαδηλωτές που συνελήφθησαν στη τελευταία μεγάλη αντιφασιστική πορεία στο κέντρο της Αθήνας. Στα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη κινητοποίηση των εργαζομένων που διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα τους, μπούκαραν μπάτσοι και έπεσε αλήτικο ξύλο. Πριν από τρεις βδομάδες, πάλι ντου η αστυνομία στο κτήριο πληροφοριών της ΔΕΗ που τελούσε υπό κατάληψη. Συνέλαβαν τους πάντες, παραβιάζοντας και δίνοντας τέλος στις συλλογικές αποφάσεις των εργαζομένων. Στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου τα μεγάλα αστικά κέντρα κατακλίστηκαν από τη μια από διαμαρτυρόμενο κόσμο για την εφαρμοζόμενη πολιτική και από την άλλη από δυνάμεις των ΜΑΤ δημιουργώντας ένα κλήμα που θύμιζε Χούντα, με νεκρές ζώνες και αποκλεισμένους δρόμους. Αμέτρητα τέτοια περιστατικά αυθαιρεσίας και κατάχρησης εξουσίας έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα με τελευταίο, τον αποκλεισμό δρόμων για την άφιξη της Μέρκελ στην Αθήνα και την αναίτια επίθεση των συγκεντρωμένων στο Σύνταγμα από τα κοπρόσκυλα του κράτους την ίδια μέρα.
Προφανώς αυτά τα περιστατικά δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας αφού τα ΜΜΕ εσκεμμένα τα αποκρύπτουν σε μια προσπάθεια να επιβάλλουν την «κοινωνική ειρήνη» και να καθησυχάσουν τον κόσμο πείθοντάς τον για το πόσο καλή είναι η «δημοκρατία» που ζούμε.
 Παλεύουμε:

Ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και όσων συναινούν σε αυτή
Ενάντια στην πολιτική της ΕΕ-ΔΝΤ και στο Μνημόνιο
Ενάντια στο Νόμο-Πλαίσιο της Διαμαντοπούλου και στα συμβούλια διοίκησης- Κάτω τα χέρια από το Άσυλο
Ενάντια στην αντιδραστική αναδιάρθρωση σε εκπαίδευση, εργασία και δημοκρατικά δικαιώματα.
Ενάντια στη μείωση της χρηματοδότησης των σχολών
Ενάντια στη μείωση των 407. Ενάντια στις απολύσεις. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
Για ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση Δημόσια και Δωρεάν – ένα πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σε αυτό
Για ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών


Καλούμε σε:
Μπλοκάρισμα της ηλεκτρονικής-επιστολικής διαδικασίας ψήφισης των συμβουλίων διοίκησης την Τετάρτη 7 Νοέμβρη με κατάληψη στη πρυτανεία και στο κέντρο δικτύου
Σε περίπτωση κατάθεσης των νέων μέτρων μέχρι τις 14 Νοέμβρη, κατάληψη της σχολής για τις μέρες στις οποίες θα προκηρυχτεί η πανεργατική απεργία και συμμετοχή του συλλόγου στην πορεία από το εργατικό κέντρο
     Να αγωνιστούμε με ψηλά το κεφάλι…
                                                     …να μην χάσουμε τη μάχη
Για το παρόν μας και το μέλλον μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου