Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Καμία κάλπη δεν θα ξαναστηθεί...

Το τελευταίο διάστημα παρατηρήσαμε ότι αυτό που μονοπώλησε το ενδιαφέρον εντός των φοιτητικών συλλόγων αλλά και του Υπουργείου ήταν το πρώτο βήμα για την εφαρμογή του νέου νόμου-πλαίσιο,τα συμβούλια διοίκησης. Για εμάς ξεκάθαρα η ψήφιση των μελών  για τα συμβούλια διοίκησης σε όλα τα ιδρύματα αποτελούσε επιτακτική ανάγκη για το υπουργείο καθώς η συγκρότηση ενός τέτοιου οργάνου θα άνοιγε το δρόμο για την εφαρμογή του νόμου στο σύνολό του. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο τα συμβούλια διοίκησης ήταν και η πρώτη διάταξη του νόμου που επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί.
Είδαμε πως σε όποια ιδρύματα επιχειρήθηκαν οι εκλογές για τα συμβούλια διοίκησης η απάντηση των φοιτητών ήταν μαζική και δυναμική με αποτέλεσμα οι κάλπες να μην στηθούν ποτέ. Στο ΑΠΘ οι φοιτητές υλοποιώντας τις συλλογικές τους αποφάσεις και συγκρουόμενοι με τα πλέον αντιδραστικά κομμάτια του καθηγητικού μπλοκ και εισαγγελείς (σε βαθμό που ορισμένοι διώκονται με μηνύσεις ) κατάφεραν να αποτρέψουν την εφαρμογή του νόμου για πάνω από μια φορές. Το ίδιο έγινε στην ΑΣΣΟΕ και τα ΤΕΙ της Πάτρας όπου και πάλι η παρουσία των φοιτητών κατάφερε να μπλοκάρει την διαδικασία 3 φορές και να πάρει της κάλπες. Στα ΤΕΙ Λαμίας οι φοιτητικοί σύλλογοι υλοποιώντας τις συλλογικές τους αποφάσεις, ήρθαν αντιμέτωποι με δυνάμεις τις ελληνικής αστυνομίας μέσα σε χώρο Ασύλου αλλά παρά την καταστολή κατάφεραν και εκεί να μπλοκάρουν τις εκλογές. Παρόμοια κατάσταση επικράτησε σε όσα ιδρύματα προχώρησαν στην εκλογή συμβουλίων διοίκησης ( Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και άλλα ).
Στην Πάτρα όπως ξέρουμε οι εκλογές ορίστηκαν από το Υπουργείο για τις 14/3. Οι Γενικές Συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων στη συντριπτική τους πλειοψηφία πήραν απόφαση (όπως και η Επιστήμη Υλικών ) για σπάσιμο της εφαρμογής της συγκεκριμένης διάταξης και προχώρησαν σε κατάληψη της Πρυτανείας μαζί με την Πρωτοβουλία Καθηγητών. Το πρωί της Τετάρτης με τη μαζική προσέλευση των φοιτητών στο χώρο της Πρυτανείας , καταφέραμε να αποτρέψουμε τη διεξαγωγή των εκλογών με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Έτσι η εκλογή των συμβουλίων διοίκησης πήρε επ’ αόριστον αναβολή μετά από απόφαση της Πρυτανείας.
                Έτσι οι φοιτητές πέτυχαν την πρώτη τους νίκη απέναντι στον νόμο-πλαίσιο της Διαμαντοπούλου, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι  το μόνο που μπορεί με τον καλύτερο τρόπο να εξυπηρετεί τα συλλογικά συμφέροντα των φοιτητών είναι οι συλλογικοί και ανυποχώρητοι αγώνες. Οι αγώνες των φοιτητών απέδειξαν επίσης ότι οι λογικές ΔΑΠ και ΠΑΣΠ που λένε «ψήφισε με για να λύσω τα προβλήματα σου και δες τι καλά που είναι όταν είμαι πρώτη δύναμη», λογικές εκπροσώπησης και «διακυβέρνησης» των συλλόγων δεν στέκουν πουθενά και είναι αυτές οι λογικές που μας έφεραν ως εδώ. Για το λόγο αυτό πρέπει να καταδεικνύονται ως τέτοιες και να καταδικάζονται. Πρέπει επίσης να καταδικάζεται ότι αυτές οι παρατάξεις δεν υπάρχουν πουθενά για να προασπιστούν οποιαδήποτε απόφαση των φοιτητών πέραν των πάρτι ψηφοθηρικού χαρακτήρα.
Καλούμε τους φοιτητές να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να διεκδικήσουν συλλογικά τα δικαιώματά τους με μαζικούς και ριζοσπαστικούς αγώνες καθώς μόνο έτσι μπορούν να νικούν.

…ΝΟΜΟΣ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΦΟΙΤΗΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου